2 Basit Yöntem ile Bağışıklık Sisteminizi İyileştirin!
Otoimmün rahatsızlık yaşayan kişilerin basit ama etkili 2 yöntem ile yaşam kalitelerini artırabileceğini biliyor musunuz? Fizik Tedavi, Kök Hücre ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Aşkın Nasırcılar bağışıklık sisteminizi sağlıklı kılacak yöntemleri anlattı.
Bağışıklık Sistemi Hakkında
Bağışıklık sisteminin temelini tüm vücuda yayılan beyaz kan hücreleri oluşturur. Bu hücrelerin ana görevleri, hücrelerde oluşan problemleri saptamak ve hücrelere saldıran mikroplarla savaşmaktır. Sağlıklı bir kişide bu süreç kusursuz şekilde işlerken bazı iç ve dış etmenler bu süreci olumsuz etkileyebilir. Örneğin, modern dünyada tarım ilaçları ve ağır metallerin bağışıklık sistem problemlerine yol açtığını biliyoruz.
Bağışıklık sistemi bizi bakteri, virüs, mantar gibi kötü mikroskobik canlılardan koruyarak hastalıkların önüne geçmektedir. Hormonlar ve sinir sistemimiz üzerinde kuvvetli etkileri olan bağışıklık sistemi, tüm metabolizmamızı ve psikolojimizi de etkilemektedir.
Düzgün çalışan bağışıklık sistemi sayesinde sindiriminiz kolaylaşır, cildiniz parlar, enerji seviyeniz yükselir ve çok daha sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz.
2 Adımda Bağışıklık Sisteminizi Sağlıklı Çalıştırın
İyi çalışan bir sindirim sistemi, bağışıklık problemlerini önlemek için mutlaka gereklidir. Bu anlamda sindirim sistemini iyileştirmek için;
1-Geçirgen Bağırsak Sendromunu İyileştirin
Sindirim sisteminde ince bağırsak hücreleri arasında çok sıkı bağlar bulunur, normalde besinler ve zararlı maddeler buradan kana geçemez. Besinler hücrelerin villus dediğimiz tüysü uzantıları ile hücre içine alınır ve işlendikten sonra kana verilerek karaciğere yönlendirilir. Bu sıkı bağlantılar bozulduğunda bakteriler, mikrop ürünleri, zararlı maddeler hücreler arasından doğrudan kana karışır. İşte bu duruma “Geçirgen Bağırsak Sendromu” diyoruz. Dünyada milyonlarca kişide geçirgen bağırsak sendromu var, çoğu da bir tanı almamış durumda. İsmine bakıldığında sadece sindirim sistemini etkileyen bir rahatsızlık olduğu düşünülen sendrom, birçok sağlık problemi ile ilişkilidir.
Örneğin;
-Besin allerjileri,
-Enerji azlığı ve kronik yorgunluk,
-Eklem sorunları,
-Tiroid rahatsızlıkları
-Bağışıklık sistemi sorunları gibi.
Bakteri ve toksinlerin kana rahatça geçmemesi için sıkı bağlantıları onarabilecek yöntemlerin en önemlisi besinlerdir. En önemli silahımız; yediklerimizi değiştirmek
Bu Besinleri Listenizden Çıkarın!
Diyetinizden çıkarmanız gerekenler;
– Şeker ve Yapay Tatlandırıcılar
– İşlenmiş ve Mikrodalgadan Geçirilmiş Besinler
Yüksek oranda koruyucu maddeler ve dolgu maddeleri içerirler. Vücudumuz bunları sindirmekte ve atmakta zorlanır. Enerji kaybı yaşanır. Bağışıklık sistemi zorlanır.Fast food olmayan, paketlenmemiş, dondurulmamış organik ve taze ürünleri tercih etmek nasıl hissettiğinize ve göründüğünüze yansıyacaktır.
Hidrojenlenmiş Yağlar
Tüm bitkisel yağlar masumdur diyemeyiz. Soya, kanola ve mısır yağı eklem ve hücre iltihabına yol açabilir. İyi yağ içeren hindistan cevizi, zeytin veya allerjiniz yoksa fıstık yağı tercih edin.
Tereyağına gelince organik tereyağı veya ghee yağını(sade yağ) seçin. Sindirim sistemini rahatlatır, bağışıklık sistemi için mükemmeldir.
2. Probiyotikten Zengin Beslenin
Bağışıklık sistemi sağlığı için vitamin D ve C en başta gelen vitaminlerdir ancak onlar kadar önemli hatta daha önemlisi probiyotikten zengin beslenme diyebilirim. Probiyotikleri iyi bakteriler olarak duymuşsunuzdur. Probiyotikler başta sindirim olmak üzere sağlığa önemli etkileri olan canlı bakteri ve mayalardır. Besinlerin sindirilmesinde, bağırsak detoksunda, bağışıklık sisteminin dengesi ve desteğinde önemli görevleri vardır. Son yıllarda yapılan bir yığın akademik çalışmayla iyi bakteri azlığının başta otoimmün rahatsızlıklar olmak üzere birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu gösterilmiştir.
En İyi Probiyotik Besinler:
Fermente Sebzeler
Turşular en önemli ve en lezzetli fermente sebze kaynağıdır. Almanya kökenli Sauerkraut ve Kore kökenli Kimchi en zengin fermente turşu türleridir. Her ne kadar farklı bakteri çeşitliliği içermeseler de bu turşular, organik asitlerden zengindirler ve bakteri üremesine yardımcı olurlar. Ayrıca sindirim enzimlerinden zengindirler, sindirime yardımcı olurlar ve bağışıklık sistemini güçlendirirler.
Fermente Sütler
Kefir, yoğurt ve özellikle keçi yoğurdunu en kıymetli fermente süt çeşitleridir. Probiyotik açısından zengin bu ürünler arasında özellikle kefirde çok daha besleyicidir. Kefir kelimesinin kökeninin Rusça olduğunu ve ve iyi hissetme anlamına geldiğini biliyor muydunuz?
Kombucha Çayı
Son yıllardır popülaritesi artan Kombucha çayı, bakteri ve mayanın simbiyotik olarak çoğaldığı fermente bir içecektir. Siyah çay gibidir, gazlı ve köpüren bir tat verir.
Kemik Suyu
Kemik suyu kollajen açısından zengindir. Kollajen; dokularımızı ve dokular arası boşluğu oluşturan ana proteindir.Sindirim kanalında hücreler arası dizilimi kolaylaştıran kemik suyu, geçirgen bağırsak sendromunda önemli bir yardımcıdır.
Kemik suyu tüketiminiz fazla olursa sindirim kanalında mukus zarların güçlenmesi kolaylaşır. Hücreler arası küçük boşlukların kapanması kolaylaşır, sindirilmemiş besin ve zararlı kimyasalların kana karışması önlenmiş olunur. Ayrıca bağışıklık hücrelerinin hareket yeteneği artar, bu nedenle bağışıklık sistemi için de önemli bir proteindir.
Bağışıklık Sisteminizin Sağlığına Yatırım Yaparak Büyük Fark Yaratabilirsiniz
Güçlü bir sindirim sisteminiz olsa bile bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin sağlığınız üzerine yararları olacaktır. Her ne kadar dikkat etseniz de tüketmeniz gerekenler ile kaçınmanız gerekenleri mükemmel şekilde her gün uygulamak mümkün değildir. Bu nedenle yüksek kalitede iltihabı önleyen takviye ürünler almanız da önem kazanır.
Ekinezya: Papatya ailesinden çiçekli bir bitkidir.
Mürver: Adoxaceae ailesinden çiçekli bir bitkidir.
Astralagus Kökü: Hint tıbbında yaygın kullanılan, hastalık savıcı ve bağışıklık güçlendirici bir bitkidir. Fasulye ve bakliyat ailesinden bir bitkidir.
Zencefil kökü:Yüzyıllardır kökleri sindirime yardımcı olarak kullanılmaktadır. Bulantıyı azaltır, bağışıklık sistemine yardımcıdır.
Ginseng: Bağışıklık sistemini düzenler, diğer sağlık etkilerine ek olarak vücut iltihabını ve mikrobik iltihabı kontrol etmeye yardımcı olur.
D Vitamini: Bağışıklık sisteminin normal çalışmasını destekler. Güneşlenme ile sentezlenir, aynı zamanda yetersizse destek takviye olarak alınması önerilmektedir.
Oregano: Amerikan mutfağında oldukça popüler hale gelmiştir. Oregano yağı solunum sistemi ve bağışıklık sistemi üzerine yardımcıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla savaşmada da etkilidir.
Bağışıklık Sistemi ve Sindirim Kanalı Bağlantısı
Sağlıklı sindirim kanalı ile bağışıklık sistemi doğrudan bağlantılıdır. Enerjinizi artırmanın, kronik yorgunluktan kurtulmanın, hastalıklarla savaşmanın ve otoimmün hastalıklarla başa çıkmanın yolu bağırsaklardan geçter. Bugün tüm otoimmün rahatsızlığa sahip hastalarda sindirim kanalının ve burada yaşayan bakterilerin sağlıklı bireylerden farklı olduğunu biliyoruz. Son yıllarda bunu ortaya koyan çok sayıda akademik çalışma bulunuyor. Binlerce yıl önce söylenen “Ne yersen, O’sun” sözü günümüzde bilimsel bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.
Sağlıklı bir ömür için beslenme biçimimiz ve hayat tarzımız en önemli değişkendir.